Inhoudsopgave
Wat is hartfalen
oorzaken-van-hartfalen
hartfalen-4-klassen
vormen-van-hartfalen
diagnose-hartfalen
behandeling-hartfalen
medische-ingrepen
levensverwachting
toekomstverwachting
de-hartfalenpoli
Alle Pagina's

Oorzaken van hartfalen kunnen zijn:

Hartinfarct

De belangrijkste oorzaak van hartfalen is het doormaken van een hartinfarct. Als gevolg van het doorgemaakte hartinfarct sterft een deel van de hartspier af. Daar vormt zich littekenweefsel. Een deel van de pompfunctie gaat door dit afsterven verloren. Het goede deel van het hart kan door een hartinfarct overbelast raken omdat het extra hard moet werken om het verloren gegane deel te compenseren. Ook kunnen door het doorgemaakte infarct de hartkamers uitzetten.

Hartklepafwijkingen

Er kan sprake zijn van een vernauwde hartklep waardoor er minder bloed langs kan stromen of een lekkende hartklep waardoor een deel van het bloed weer terug stroomt. Als gevolg van deze afwijkingen moet het hart harder werken om het bloed door het lichaam te pompen. Overbelasting van het hart is het gevolg. Sommige hartklepafwijkingen zijn aangeboren, andere afwijkingen ontstaan als gevolg van een infectie van de bekleding van het hart of door een hartinfarct. Hartklepafwijkingen kunnen ook het gevolg zijn van veranderingen die samenhangen met het ouder worden.

Cardiomyopathie

Dit is een ziekte waarbij het hart abnormaal vergroot of verdikt is. Als gevolg van deze verdikking en/of vergroting kan de hartspier minder goed bloed rondpompen.

Hoge bloeddruk Bloeddruk

Als gevolg hiervan is er een continue overbelasting van het hart door de hoge druk waar het hart tegenin moet pompen. Hierdoor wordt de hartspier dikker, stijver en minder soepel. De pompkracht van het hart neemt hierdoor af.

Hartritmestoornissen

Hierbij kan sprake zijn van een langdurig te snel, te langzaam of onregelmatig hartritme. Een hartslag van boven de 100 slagen per minuut noemt men een tachycardie en een hartslag die onder de 50 slagen per minuut ligt noemt men een brachycardie. Voorbeelden van ritmestoornissen door een te snel hartritme zijn onder andere het boezemfibrilleren, hierbij verloopt de prikkeloverdracht van het hart chaotisch en het boezemfladderen, waarbij het hart maar liefst tot 300 keer per minuut samentrekt.

Myocarditis

Dit is een ontsteking van de hartspier. Er wordt van idiopathische myocarditis gesproken als de oorzaak van de ontsteking onbekend is. Hartspierontsteking kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriƫn, parasieten en schimmels. Deze aandoening kan uiteindelijk leiden tot hartfalen.

Toxische stoornissen

Hiermee bedoelen we hartfalen als gevolg van overmatig alcohol en/of drugsgebruik. Ook chemotherapie kan een negatieve invloed hebben op de hartspier waardoor de pompfunctie van het hart afneemt. Men weet inmiddels dat bepaalde cytostatica het risico op hartschade verhoogt. Cytostatica zijn medicijnen die de groei van kankercellen remmen en/of kankercellen doden. Ook bestralingen vlak bij het hart kunnen uiteindelijk resulteren in hartfalen. Vaak komen complicaties als gevolg van chemo en/of radiotherapie pas vele jaren later aan het licht. Het is belangrijk om symptomen behorend bij hartfalen vroegtijdig te onderkennen omdat deze dan nog goed te behandelen zijn.