Mitraclip bij mitraliskleplekkage

Als een operatie te riskant is en men heeft een ernstige lekkage van de mitralisklep, dan kan men in aanmerking komen voor een alternatieve en minder belastende operatie. Deze operatie vindt via de lies plaats, met behulp van een katheter (slangetje), waarbij er een "nietje" (Mitraclip) geplaatst wordt op de mitralisklep. De mitralisklep zit tussen de linker boezem en de linker hartkamer en zorgt ervoor dat er geen bloed terugstroomt in de linkerboezem.
Als deze klep ernstig lekt kan men klachten krijgen van kortademigheid bij inspannen, van een onregelmatige hartslag, van dikke enkels of benen en van moeheidsklachten.

Mitraclip

Deze ingreep wordt alleen uitgevoerd bij patiënten die vanwege een slechte conditie geen open hartoperatie kunnen ondergaan. De ingreep wordt onder algehele narcose gedaan en duurt ongeveer vier uur.De ingreep heeft in vergelijking met een open hartoperatie een aantal voordelen. Er is geen grote operatiewond en er is geen hart-longmachine nodig waardoor men sneller herstelt.

Mitraclip

© 2012 Hartcentrum Leiden www.hartcentrumleiden.nl

 < Terug

 

Archief