Hartfalen na een zwangerschap

In december 2012 heeft de Nederlandse Hartstichting 14 beurzen uitgereikt aan wetenschappers voor nieuw onderzoek naar onder meer hartfalen, hartritmestoornissen en beroerte. Cardioloog Peter van der Meer mocht een beurs van ruim € 200.000 in ontvangst nemen. Aan hem de taak om de komende 3 jaar in kaart te krijgen hoe hartfalen kan ontstaan als gevolg van een zwangerschap.

Met steun van de Nederlandse Hartstichting onderzoekt cardioloog Peter van der Meer hoe hartfalen kan ontstaan als gevolg van de zwangerschap. Sommige vrouwen krijgen deze ernstige aandoening opeens tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte van hun kindje. Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij het hart het bloed niet goed meer kan rondpompen. Een speciale vorm van hartfalen kan plotseling ontstaan bij zwangere vrouwen of vrouwen die net een kindje hebben gekregen. Het is onduidelijk hoe deze ziekte ontstaat.

OverbelastingPeter van der Meer
Zwangerschap is een vorm van overbelasting: het lichaam van de vrouw en dus ook haar hart, moeten harder werken om de bloedvoorziening op peil te houden. Slechts een kleine groep vrouwen krijgt echter te maken met hartfalen als gevolg van de zwangerschap. Dr. Peter van der Meer van het Universitair Medisch Centrum Groningen vermoedt daarom dat deze vrouwen een bepaalde gevoeligheid hiervoor hebben. Hij denkt dat de overbelasting de 'trigger' is die bij hen hartfalen doet ontstaan.
 
Erfelijke aanleg
Van der Meer onderzoekt welke prikkels ervoor zorgen dat hartspiercellen tijdens de zwangerschap overbelast kunnen raken. Daarbij bestudeert hij ook of vrouwen met een bepaalde erfelijke aanleg eerder hartfalen ontwikkelen. Vervolgens onderzoekt hij of dit ook een rol speelt bij andere vormen van hartfalen. Met dit onderzoek hoopt Van der Meer nieuwe factoren op te sporen, die tot hartfalen kunnen leiden. Dat biedt nieuwe aanknopingspunten voor het ontwikkelen van een behandeling.
 
Bron: Nederlandse Hartstichting

 < Terug

 

Archief